Povijest juda

Judo je osnovao profesor Jigoro Kano (1860. -1938.). On je svoja bogata znanja i iskustva iz starih škola ju jutsu, Tenshin shino ryu i Kito ryu ju jutsu, objedinio u sistem koji osim borilačkog, sadrži i edukaciju te odgojni aspekt.

Jigoro Kano uvidio je da su borilačke vještine puno više od puke borbe i da teško vježbanje može pozitivno utjecati na razvoj osobe, uz tjelesni napredak i napredak u moralnim i duhovnim kvalitetama, kao i razvoju kontrole i samokontrole. Svoj pogled na vježbanje je i materijalizirao osnivajući KODOKAN JUDO (KODOKAN institut za traženje puteva, JUDO, nježan način), u malom budističkom hramu Eisho-ji 1882. godine.

Početak je bio vrlo skroman, s 9 učenika i 12 tatami strunjača. Započelo se vježbanjem novog sistema, koji će u budućnosti postati jedan od najpopularnijih borilačkih vještina. Jedan od ključnih trenutaka je, svakako, i meč koji je organizirala Tokijska policija. U 15 borbi između predstavnika ju jutsu škola i Kodokan juda, 13 borbi je završilo u korist predstavnika Kodokan juda, dok su dvije borbe završile neriješeno. Kodokan judo se nakon toga uvodi u škole i univerzitete, policiju i vojsku. Jigoro Kano je bio vrlo obrazovana i ugledna osoba. Predavao je na Gakushin univerzitetu, a kasnije postaje i ministar za obrazovanje. U svom je sustavu podučavao judo na tri glavna tjelesna vježbanja, kata, randori i shiai.

Želja Jigora Kana je bila da Kodokan judo raširi po cijelom svijetu, stoga je slao svoje učenike u Europu i Ameriku. Kano je i sam puno putovao, bio je u Europi i Americi. Njegovi učenici širili su vrijednosti Kodokan juda, koji je zaživio u mnogim dijelovima svijeta. Također je bilo i u slučajevima raznih misionara, koji su živjeli u Japanu i sretali se s Kodokan judom. U Americi je Yoshiaki Yamashita podučavao judo američkog predsjednika Theodoru Rooswelta.

Kano je imao veliku želju da judo postane svjetski sport, što je i doživio. No na žalost, nije doživio da postane i olimpijski sport. Ideja da postane olimpijski sport rodila se već početkom 20 stoljeća. Na Olimpijskim igrama u Stocholmu 1912. Godine, kao voditelj prve sportske ekipe Japana od samo 2 člana, upoznao sa Pierrom de Coubertinom. Kano nije doživio da judo postane olimpijski sport. 1964. godine judo se po prvi puta pojavio kao demonstracijski olimpijski sport u Tokiju. No već tada se desilo veliko iznenađenje. Unatoč očekivanoj premoći zbog znatno veće tradicije, popularnosti i tehničke prednosti Japanaca.

U kategoriji koja je bila najcjenjenija, ona bez težinskih ograničenja ili apsolutna, pobjedu je odnio Anton Geesink, Nizozemac koji je svoj judo usavršavao  trenirajući u Japanu.

To je izazvalo šok i tugu među Japancima, no u svjetskom razmjeru, judo već tada postaje internacionalan. Zanimljivo je da su u apsolutnoj kategoriji Japanci osvojili titulu tek 1984. godine, a to je pošlo za rukom Yasuhiro Yamashiti.

Judo se brzo proširio po svijetu, u početku u svojoj primitivnoj formi ju jutsu(ju jitsu ili jiu jitsu su najčešće korišteni termini), često vezan za vojsku i policiju, a kasnije i kao vještina i sport. Već početkom stoljeća u čitavoj Europi i SAD-u njeguje se veliki broj ju jutsu škola. Mnoge od njih kasnije su se transformirale u judo.

Danas je judo jedan od najmasovnijih borilačkih sportova, Svjetska judo federacija ima preko 200 članica, a danas je judo postao i pokret koji njeguje sve brojne segmente koje sadrži.
Judo je odlično organiziran u brojnim natjecanjima od državnih, regionalnih, kontinentalnih, te svjetskih prvenstava. Zatim svjetskih kupova, grand slamova, grand prixa i master turnira. To ga čini izuzetno popularnim i gledljivim.

Uz natjecanje, vezana su i natjecanja za veterane, kata natjecanja, natjecanja za osobe sa posebnim potrebama itd.
Judo je i edukacija, te ima prilagođen sistem za rad sa djecom, rekreativcima, policijom, vojskom itd.

„Duhovno“ sjedište juda je u Kodokan judo institutu u Tokiju. Tamo se i danas podučava judo na isti način kao što je to bilo od samog početka. Kodokan je oduvijek slao svoje majstroe kako bi se judo što kvalitetnije širio svijetom, a majstori Kodokana od 2011. godine , redovito šalju svoje majstore kako bi podučavali kate. Prvi takav seminar održan je u Zagrebu 2011. godine.